धर्म

शिव रक्षा स्तोत्र – Shiv Raksha Stotra

“शिव रक्षा स्तोत्र” के फायदे मनुष्य के जीवन में बहुत से हैं। जो व्यक्ति सोमवार के दिन पूरे विधि-विधान से इस शिव रक्षा स्तोत्र (Shiv Raksha Stotra) का पाठ करता है उसके सभी कष्ट दूर हो जाते हैं। शिव भगवान की पूजा करते समय इसका पाठ करना अत्यन्त शुभ और फलदायक माना जाता है।

ऊँ अस्य श्रीशिवरक्षास्तोत्रमन्त्रस्य याज्ञवल्क्य ऋषि:,
श्रीसदाशिवो देवता, अनुष्टुप् छन्द:,
श्रीसदाशिवप्रीत्यर्थं शिवरक्षास्तोत्रजपे विनियोग: ।

चरितं देवदेवस्य महादेवस्य पावनम् ।
अपारं परमोदारं चतुर्वर्गस्य साधनम् ॥1॥

गौरीविनायकोपेतं पंचवक्त्रं त्रिनेत्रकम् ।
शिवं ध्यात्वा दशभुजं शिवरक्षां पठेन्नर: ॥2॥

गंगाधर: शिर: पातु भालमर्धेन्दुशेखर: ।
नयने मदनध्वंसी कर्णौ सर्पविभूषण: ॥3॥

घ्राणं पातु पुरारातिर्मुखं पातु जगत्पति:।
जिह्वां वागीश्वर: पातु कन्धरां शितिकन्धर:॥4॥

श्रीकण्ठ: पातु मे कण्ठं स्कन्धौ विश्वधुरन्धर:।
भुजौ भूभारसंहर्ता करौ पातु पिनाकधृक् ॥5॥

हृदयं शंकर: पातु जठरं गिरिजापति: ।
नाभिं मृत्युंजय: पातु कटी व्याघ्राजिनाम्बर: ॥6॥

यह भी पढ़ें – हरितालिका तीज व्रत कथा

सक्थिनी पातु दीनार्तशरणागतवत्सल: ।
ऊरू महेश्वर: पातु जानुनी जगदीश्वर: ॥7॥

जंघे पातु जगत्कर्ता गुल्फौ पातु गणाधिप: ।
चरणौ करुणासिन्धु: सर्वांगानि सदाशिव: ॥8॥

एतां शिवबलोपेतां रक्षां य: सुकृती पठेत् ।
स भुक्त्वा सकलान् कामान् शिवसायुज्यमाप्नुयात् ॥9॥

ग्रहभूतपिशाचाद्यास्त्रैलोक्ये विचरन्ति ये ।
दूरादाशु पलायन्ते शिवनामाभिरक्षणात् ॥10॥

अभयंकरनामेदं कवचं पार्वतीपते: ।
भक्त्या बिभर्ति य: कण्ठे तस्य वश्यं जगत्त्रयम् ॥11॥

इमां नारायण: स्वप्ने शिवरक्षां यथाssदिशत् ।
प्रातरुत्थाय योगीन्द्रो याज्ञवल्क्यस्तथाsलिखत् ॥12॥

॥इति श्रीयाज्ञवल्क्यप्रोक्तं शिवरक्षास्तोत्रमं सम्पूर्णम्॥

विदेशों में बसे कुछ हिंदू स्वजनों के आग्रह पर यह स्तोत्र को हम रोमन में भी प्रस्तुत कर रहे हैं। हमें आशा है कि वे इससे अवश्य लाभान्वित होंगे। पढ़ें शिव रक्षा स्तोत्र रोमन में–

Read Shiva Raksha Stotram

ū~ asya śrīśivarakṣāstotramantrasya yājñavalkya ṛṣi:,
śrīsadāśivo devatā, anuṣṭup chanda:,
śrīsadāśivaprītyarthaṃ śivarakṣāstotrajape viniyoga: ।

caritaṃ devadevasya mahādevasya pāvanam ।
apāraṃ paramodāraṃ caturvargasya sādhanam ॥1॥

gaurīvināyakopetaṃ paṃcavaktraṃ trinetrakam ।
śivaṃ dhyātvā daśabhujaṃ śivarakṣāṃ paṭhennara: ॥2॥

gaṃgādhara: śira: pātu bhālamardhenduśekhara: ।
nayane madanadhvaṃsī karṇau sarpavibhūṣaṇa: ॥3॥

ghrāṇaṃ pātu purārātirmukhaṃ pātu jagatpati:।
jihvāṃ vāgīśvara: pātu kandharāṃ śitikandhara:॥4॥

śrīkaṇṭha: pātu me kaṇṭhaṃ skandhau viśvadhurandhara:।
bhujau bhūbhārasaṃhartā karau pātu pinākadhṛk ॥5॥

hṛdayaṃ śaṃkara: pātu jaṭharaṃ girijāpati: ।
nābhiṃ mṛtyuṃjaya: pātu kaṭī vyāghrājināmbara: ॥6॥

sakthinī pātu dīnārtaśaraṇāgatavatsala: ।
ūrū maheśvara: pātu jānunī jagadīśvara: ॥7॥

jaṃghe pātu jagatkartā gulphau pātu gaṇādhipa: ।
caraṇau karuṇāsindhu: sarvāṃgāni sadāśiva: ॥8॥

etāṃ śivabalopetāṃ rakṣāṃ ya: sukṛtī paṭhet ।
sa bhuktvā sakalān kāmān śivasāyujyamāpnuyāt ॥9॥

grahabhūtapiśācādyāstrailokye vicaranti ye ।
dūrādāśu palāyante śivanāmābhirakṣaṇāt ॥10॥

abhayaṃkaranāmedaṃ kavacaṃ pārvatīpate: ।
bhaktyā bibharti ya: kaṇṭhe tasya vaśyaṃ jagattrayam ॥11॥

imāṃ nārāyaṇa: svapne śivarakṣāṃ yathāssdiśat ।
prātarutthāya yogīndro yājñavalkyastathāslikhat ॥12॥

॥iti śrīyājñavalkyaproktaṃ śivarakṣāstotramaṃ sampūrṇam॥

यह भी पढ़ें

सन्दीप शाह

सन्दीप शाह दिल्ली विश्वविद्यालय से स्नातक हैं। वे तकनीक के माध्यम से हिंदी के प्रचार-प्रसार को लेकर कार्यरत हैं। बचपन से ही जिज्ञासु प्रकृति के रहे सन्दीप तकनीक के नए आयामों को समझने और उनके व्यावहारिक उपयोग को लेकर सदैव उत्सुक रहते हैं। हिंदीपथ के साथ जुड़कर वे तकनीक के माध्यम से हिंदी की उत्तम सामग्री को लोगों तक पहुँचाने के काम में लगे हुए हैं। संदीप का मानना है कि नए माध्यम ही हमें अपनी विरासत के प्रसार में सहायता पहुँचा सकते हैं।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

हिंदी पथ
error: यह सामग्री सुरक्षित है !!
Exit mobile version