धर्म

आदि लक्ष्मी माता के 108 नाम – Aadi Lakshmi Ashtottara Shatanamavali

आदि लक्ष्मी माता के 108 नाम संसार रूपी भावसागर से जन्म-मरण और मोह-माया के बंधन से मुक्ति प्रदान करते हैं अर्थात माता आदि लक्ष्मी के 108 नाम का जाप मोक्ष प्राप्ति का सरल मार्ग हैI आदि लक्ष्मी, जिसे महा लक्ष्मी भी कहा जाता है, माँ लक्ष्मी के अष्ट स्वरूपों में सबसे पहला रूप हैI सरल शब्दों में बात करें तो ‘आदि’ का अर्थ होता है ‘प्रथम’ यानी माँ आदि लक्ष्मी के 108 नाम का जाप जातकों को उनके उद्गम अर्थात वास्तविक चेतना तक पहुँचने में सहायता प्रदान करते हैI

यह भी पढ़ें – तन्त्रोक्तं देवी सूक्तम्

आदि लक्ष्मी माता के 108 नाम आत्मा का परमात्मा से मिलन करवाते हैंI माँ अष्ट-लक्ष्मी का यह स्वरुप आध्यात्मिक चिंतन और चेतना का द्वार दिखता हैI आदि लक्ष्मी के 108 नाम ही तेलुगु भाषा में श्री आदि लक्ष्मी अष्टोत्तर शतनामावली (Adi lakshmi ashtottara shatanamavali) के नाम से भी जानें जाते हैंI

पढ़ें “आदि लक्ष्मी माता के 108 नाम”

1. ॐ श्रीं आदिलक्ष्म्यै नमः।
oṃ śrīṃ ādilakṣmyai namaḥ।
2. ॐ श्रीं अकारायै नमः।
oṃ śrīṃ akārāyai namaḥ।
3. ॐ श्रीं अव्ययायै नमः।
oṃ śrīṃ avyayāyai namaḥ।
4. ॐ श्रीं अच्युतायै नमः।
oṃ śrīṃ acyutāyai namaḥ।
5. ॐ श्रीं आनन्दायै नमः।
oṃ śrīṃ ānandāyai namaḥ।

6. ॐ श्रीं अर्चितायै नमः।
oṃ śrīṃ arcitāyai namaḥ।
7. ॐ श्रीं अनुग्रहायै नमः।
oṃ śrīṃ anugrahāyai namaḥ।|
8. ॐ श्रीं अमृतायै नमः।
oṃ śrīṃ amṛtāyai namaḥ।
9. ॐ श्रीं अनन्तायै नमः।
oṃ śrīṃ anantāyai namaḥ।
10. ॐ श्रीं इष्टप्राप्त्यै नमः।
oṃ śrīṃ iṣṭaprāptyai namaḥ।

11. ॐ श्रीं ईश्वर्यै नमः।
oṃ śrīṃ īśvaryai namaḥ।
12. ॐ श्रीं कर्त्र्यै नमः।
oṃ śrīṃ kartryai namaḥ।
13. ॐ श्रीं कान्तायै नमः।
oṃ śrīṃ kāntāyai namaḥ।
14. ॐ श्रीं कलायै नमः।
oṃ śrīṃ kalāyai namaḥ।
15. ॐ श्रीं कल्याण्यै नमः।
oṃ śrīṃ kalyāṇyai namaḥ।

16. ॐ श्रीं कपर्दिने नमः।
oṃ śrīṃ kapardine namaḥ।
17. ॐ श्रीं कमलायै नमः।
oṃ śrīṃ kamalāyai namaḥ।
18. ॐ श्रीं कान्तिवर्धिन्यै नमः।
oṃ śrīṃ kāntivardhinyai namaḥ।
19. ॐ श्रीं कुमार्यै नमः।
oṃ śrīṃ kumāryai namaḥ।
20. ॐ श्रीं कामाक्ष्यै नमः।
oṃ śrīṃ kāmākṣyai namaḥ।

21. ॐ श्रीं कीर्तिलक्ष्म्यै नमः।
oṃ śrīṃ kīrtilakṣmyai namaḥ।
22. ॐ श्रीं गन्धिन्यै नमः।
oṃ śrīṃ gandhinyai namaḥ।
23. ॐ श्रीं गजारूढायै नमः।
oṃ śrīṃ gajārūḍhāyai namaḥ।
24. ॐ श्रीं गम्भीरवदनायै नमः।
oṃ śrīṃ gambhīravadanāyai namaḥ।
25. ॐ श्रीं चक्रहासिन्यै नमः।
oṃ śrīṃ cakrahāsinyai namaḥ।

26. ॐ श्रीं चक्रायै नमः।
oṃ śrīṃ cakrāyai namaḥ।
27. ॐ श्रीं ज्योतिलक्ष्म्यै नमः।
oṃ śrīṃ jyotilakṣmyai namaḥ।
28. ॐ श्रीं जयलक्ष्म्यै नमः।
oṃ śrīṃ jayalakṣmyai namaḥ।
29. ॐ श्रीं ज्येष्ठायै नमः।
oṃ śrīṃ jyeṣṭhāyai namaḥ।
30. ॐ श्रीं जगज्जनन्यै नमः।
oṃ śrīṃ jagajjananyai namaḥ।

31. ॐ श्रीं जागृतायै नमः।
oṃ śrīṃ jāgṛtāyai namaḥ।
32. ॐ श्रीं त्रिगुणायै नमः।
oṃ śrīṃ triguṇāyai namaḥ।
33. ॐ श्रीं त्र्यैलोक्यमोहिन्यै नमः।
oṃ śrīṃ tryailokyamohinyai namaḥ।
34. ॐ श्रीं त्र्यैलोक्यपूजितायै नमः।
oṃ śrīṃ tryailokyapūjitāyai namaḥ।
35. ॐ श्रीं नानारूपिण्यै नमः।
oṃ śrīṃ nānārūpiṇyai namaḥ।

36. ॐ श्रीं निखिलायै नमः।
oṃ śrīṃ nikhilāyai namaḥ।
37. ॐ श्रीं नारायण्यै नमः।
oṃ śrīṃ nārāyaṇyai namaḥ।
38. ॐ श्रीं पद्माक्ष्यै नमः।
oṃ śrīṃ padmākṣyai namaḥ।
39. ॐ श्रीं परमायै नमः।
oṃ śrīṃ paramāyai namaḥ।
40. ॐ श्रीं प्राणायै नमः।
oṃ śrīṃ prāṇāyai namaḥ।

41. ॐ श्रीं प्रधानायै नमः।
oṃ śrīṃ pradhānāyai namaḥ।
42. ॐ श्रीं प्राणशक्त्यै नमः।
oṃ śrīṃ prāṇaśaktyai namaḥ।
43. ॐ श्रीं ब्रह्माण्यै नमः।
oṃ śrīṃ brahmāṇyai namaḥ।
44. ॐ श्रीं भाग्यलक्ष्म्यै नमः।
oṃ śrīṃ bhāgyalakṣmyai namaḥ।
45. ॐ श्रीं भूदेव्यै नमः।
oṃ śrīṃ bhūdevyai namaḥ।

46. ॐ श्रीं बहुरूपायै नमः।
oṃ śrīṃ bahurūpāyai namaḥ।
47. ॐ श्रीं भद्रकाल्यै नमः।
oṃ śrīṃ bhadrakālyai namaḥ।
48. ॐ श्रीं भीमायै नमः।
oṃ śrīṃ bhīmāyai namaḥ।
49. ॐ श्रीं भैरव्यै नमः।
oṃ śrīṃ bhairavyai namaḥ।
50. ॐ श्रीं भोगलक्ष्म्यै नमः।
oṃ śrīṃ bhogalakṣmyai namaḥ।

51. ॐ श्रीं भूलक्ष्म्यै नमः।
oṃ śrīṃ bhūlakṣmyai namaḥ।
52. ॐ श्रीं महाश्रियै नमः।
oṃ śrīṃ mahāśriyai namaḥ।
53. ॐ श्रीं माधव्यै नमः।
oṃ śrīṃ mādhavyai namaḥ।
54. ॐ श्रीं मात्रे नमः।
oṃ śrīṃ mātre namaḥ।
55. ॐ श्रीं महालक्ष्म्यै नमः।
oṃ śrīṃ mahālakṣmyai namaḥ।

56. ॐ श्रीं महावीरायै नमः।
oṃ śrīṃ mahāvīrāyai namaḥ।
57. ॐ श्रीं महाशक्त्यै नमः।
oṃ śrīṃ mahāśaktyai namaḥ।
58. ॐ श्रीं मालाश्रियै नमः।
oṃ śrīṃ mālāśriyai namaḥ।
59. ॐ श्रीं राज्ञ्यै नमः।
oṃ śrīṃ rājñyai namaḥ।
60. ॐ श्रीं रमायै नमः।
oṃ śrīṃ ramāyai namaḥ।

61. ॐ श्रीं राज्यलक्ष्म्यै नमः।
oṃ śrīṃ rājyalakṣmyai namaḥ।
62. ॐ श्रीं रमणीयायै नमः।
oṃ śrīṃ ramaṇīyāyai namaḥ।
63. ॐ श्रीं लक्ष्म्यै नमः।
oṃ śrīṃ lakṣmyai namaḥ।
64. ॐ श्रीं लाक्षितायै नमः।
oṃ śrīṃ lākṣitāyai namaḥ।
65. ॐ श्रीं लेखिन्यै नमः।
oṃ śrīṃ lekhinyai namaḥ।

66. ॐ श्रीं विजयलक्ष्म्यै नमः।
oṃ śrīṃ vijayalakṣmyai namaḥ।
67. ॐ श्रीं विश्वरूपिण्यै नमः।
oṃ śrīṃ viśvarūpiṇyai namaḥ।
68. ॐ श्रीं विश्वाश्रयायै नमः।
oṃ śrīṃ viśvāśrayāyai namaḥ।
69. ॐ श्रीं विशालाक्ष्यै नमः।
oṃ śrīṃ viśālākṣyai namaḥ।
70. ॐ श्रीं व्यापिन्यै नमः।
oṃ śrīṃ vyāpinyai namaḥ।

71. ॐ श्रीं वेदिन्यै नमः।
oṃ śrīṃ vedinyai namaḥ।
72. ॐ श्रीं वारिधये नमः।
oṃ śrīṃ vāridhaye namaḥ।
73. ॐ श्रीं व्याघ्र्यै नमः।
oṃ śrīṃ vyāghryai namaḥ।
74. ॐ श्रीं वाराह्यै नमः।
oṃ śrīṃ vārāhyai namaḥ।
75. ॐ श्रीं वैनायक्यै नमः।
oṃ śrīṃ vaināyakyai namaḥ।

76. ॐ श्रीं वरारोहायै नमः।
oṃ śrīṃ varārohāyai namaḥ।
77. ॐ श्रीं वैशारद्यै नमः।
oṃ śrīṃ vaiśāradyai namaḥ।
78. ॐ श्रीं शुभायै नमः।
oṃ śrīṃ śubhāyai namaḥ।
79. ॐ श्रीं शाकम्भर्यै नमः।
oṃ śrīṃ śākambharyai namaḥ।
80. ॐ श्रीं श्रीकान्तायै नमः।
oṃ śrīṃ śrīkāntāyai namaḥ।

81. ॐ श्रीं कालायै नमः।
oṃ śrīṃ kālāyai namaḥ।
82. श्रीं शरण्यै नमः।
oṃ śrīṃ śaraṇyai namaḥ।
83. ॐ श्रीं श्रुतये नमः।
oṃ śrīṃ śrutaye namaḥ।
84. ॐ श्रीं स्वप्नदुर्गायै नमः।
oṃ śrīṃ svapnadurgāyai namaḥ।
85. ॐ श्रीं सुर्यचन्द्राग्निनेत्रत्रयायै नमः।
oṃ śrīṃ suryacandrāgninetratrayāyai namaḥ।

86. ॐ श्रीं सिम्हगायै नमः।
oṃ śrīṃ simhagāyai namaḥ।
87. ॐ श्रीं सर्वदीपिकायै नमः।
oṃ śrīṃ sarvadīpikāyai namaḥ।
88. ॐ श्रीं स्थिरायै नमः।
oṃ śrīṃ sthirāyai namaḥ।
89. ॐ श्रीं सर्वसम्पत्तिरूपिण्यै नमः।
oṃ śrīṃ sarvasampattirūpiṇyai namaḥ।
90. ॐ श्रीं स्वामिन्यै नमः।
oṃ śrīṃ svāminyai namaḥ।

91. ॐ श्रीं सितायै नमः।
oṃ śrīṃ sitāyai namaḥ।
92. ॐ श्रीं सूक्ष्मायै नमः।
oṃ śrīṃ sūkṣmāyai namaḥ।
93. ॐ श्रीं सर्वसम्पन्नायै नमः।
oṃ śrīṃ sarvasampannāyai namaḥ।
94. ॐ श्रीं हंसिन्यै नमः।
oṃ śrīṃ haṃsinyai namaḥ।
95. ॐ श्रीं हर्षप्रदायै नमः।
oṃ śrīṃ harṣapradāyai namaḥ।

96. ॐ श्रीं हंसगायै नमः।
oṃ śrīṃ haṃsagāyai namaḥ।
97. ॐ श्रीं हरिसूतायै नमः।
oṃ śrīṃ harisūtāyai namaḥ।
98. ॐ श्रीं हर्षप्राधान्यै नमः।
oṃ śrīṃ harṣaprādhānyai namaḥ।
99. ॐ श्रीं हरित्पतये नमः।
oṃ śrīṃ haritpataye namaḥ।
100. ॐ श्रीं सर्वज्ञानायै नमः।
oṃ śrīṃ sarvajñānāyai namaḥ।

101. ॐ श्रीं सर्वजनन्यै नमः।
oṃ śrīṃ sarvajananyai namaḥ।
102. ॐ श्रीं मुखफलप्रदायै नमः।
oṃ śrīṃ mukhaphalapradāyai namaḥ।
103. ॐ श्रीं महारूपायै नमः।
oṃ śrīṃ mahārūpāyai namaḥ।
104. ॐ श्रीं श्रीकर्यै नमः।
oṃ śrīṃ śrīkaryai namaḥ।
105. ॐ श्रीं श्रेयसे नमः।
oṃ śrīṃ śreyase namaḥ।

106. ॐ श्रीं श्रीचक्रमध्यगायै नमः।
oṃ śrīṃ śrīcakramadhyagāyai namaḥ।
107. ॐ श्रीं श्रीकारिण्यै नमः।
oṃ śrīṃ śrīkāriṇyai namaḥ।
108. ॐ श्रीं क्षमायै नमः।
oṃ śrīṃ kṣamāyai namaḥ।

॥ इति श्री आदिलक्ष्मीष्टोत्तरशतनामावलिः सम्पूर्णा ॥

एक अमेज़न एसोसिएट के रूप में उपयुक्त ख़रीद से हमारी आय होती है। यदि आप यहाँ दिए लिंक के माध्यम से ख़रीदारी करते हैं, तो आपको बिना किसी अतिरिक्त लागत के हमें उसका एक छोटा-सा कमीशन मिल सकता है। धन्यवाद!

यह भी पढ़ें

सन्दीप शाह

सन्दीप शाह दिल्ली विश्वविद्यालय से स्नातक हैं। वे तकनीक के माध्यम से हिंदी के प्रचार-प्रसार को लेकर कार्यरत हैं। बचपन से ही जिज्ञासु प्रकृति के रहे सन्दीप तकनीक के नए आयामों को समझने और उनके व्यावहारिक उपयोग को लेकर सदैव उत्सुक रहते हैं। हिंदीपथ के साथ जुड़कर वे तकनीक के माध्यम से हिंदी की उत्तम सामग्री को लोगों तक पहुँचाने के काम में लगे हुए हैं। संदीप का मानना है कि नए माध्यम ही हमें अपनी विरासत के प्रसार में सहायता पहुँचा सकते हैं।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

हिंदी पथ
error: यह सामग्री सुरक्षित है !!
Exit mobile version