धर्म

दस महाविद्या स्तोत्र – Das Mahavidya Stotra

दस महाविद्या स्तोत्र (Dasha Mahavidya Stotram) देवी दुर्गा के दस महाविद्या स्वरूपों की स्तुति करने वाला एक स्तोत्र है। हिंदू धर्म में, दस महाविद्याओं को ब्रह्मांड की विभिन्न शक्तियों का प्रतिनिधित्व करने वाली दस देवियों के रूप में माना जाता है।

नमस्ते चण्डिके। चण्डि। चण्ड-मुण्ड-विनाशिनि।
नमस्ते कालिके। काल-महा-भय-विनाशिनी। ॥1॥

शिवे। रक्ष जगद्धात्रि। प्रसीद हरि-वल्लभे।
प्रणमामि जगद्धात्रीं, जगत्-पालन-कारिणीम् ॥2॥

जगत्-क्षोभ-करीं विद्यां, जगत्-सृष्टि-विधायिनीम्।
करालां विकटा घोरां, मुण्ड-माला-विभूषिताम् ॥3॥

हरार्चितां हराराध्यां, नमामि हर-वल्लभाम्।
गौरीं गुरु-प्रियां गौर-वर्णालंकार-भूषिताम् ॥4॥

हरि-प्रियां महा-मायां, नमामि ब्रह्म-पूजिताम्।
सिद्धां सिद्धेश्वरीं सिद्ध-विद्या-धर-गणैर्युताम् ॥5॥

मन्त्र-सिद्धि-प्रदां योनि-सिद्धिदां लिंग-शोभिताम्।
प्रणमामि महा-मायां, दुर्गा दुर्गति-नाशिनीम् ॥6॥

उग्रामुग्रमयीमुग्र-तारामुग्र – गणैर्युताम्।
नीलां नील-घन-श्यामां, नमामि नील-सुन्दरीम् ॥7॥

श्यामांगीं श्याम-घटिकां, श्याम-वर्ण-विभूषिताम्।
प्रणामामि जगद्धात्रीं, गौरीं सर्वार्थ-साधिनीम् ॥8॥

विश्वेश्वरीं महा-घोरां, विकटां घोर-नादिनीम्।
आद्यामाद्य-गुरोराद्यामाद्यानाथ-प्रपूजिताम् ॥9॥

श्रीदुर्गां धनदामन्न-पूर्णां पद्मां सुरेश्वरीम्।
प्रणमामि जगद्धात्रीं, चन्द्र-शेखर-वल्लभाम् ॥10॥

त्रिपुरा-सुन्दरीं बालामबला-गण-भूषिताम्।
शिवदूतीं शिवाराध्यां, शिव-ध्येयां सनातनीम् ॥11॥

सुन्दरीं तारिणीं सर्व-शिवा-गण-विभूषिताम्।
नारायणीं विष्णु-पूज्यां, ब्रह्म-विष्णु-हर-प्रियाम् ॥12॥

सर्व-सिद्धि-प्रदां नित्यामनित्य-गण-वर्जिताम्।
सगुणां निर्गुणां ध्येयामर्चितां सर्व-सिद्धिदाम् ॥13॥

विद्यां सिद्धि-प्रदां विद्यां, महा-विद्या-महेश्वरीम्।
महेश-भक्तां माहेशीं, महा-काल-प्रपूजिताम् ॥14॥

प्रणमामि जगद्धात्रीं, शुम्भासुर-विमर्दिनीम्।
रक्त-प्रियां रक्त-वर्णां, रक्त-वीज-विमर्दिनीम् ॥15॥

भैरवीं भुवना-देवीं, लोल-जिह्वां सुरेश्वरीम्।
चतुर्भुजां दश-भुजामष्टा-दश-भुजां शुभाम् ॥16॥

त्रिपुरेशीं विश्व-नाथ-प्रियां विश्वेश्वरीं शिवाम्।
अट्टहासामट्टहास-प्रियां धूम्र-विनाशिनीम् ॥17॥

कमलां छिन्न-मस्तां च, मातंगीं सुर-सुन्दरीम्।
षोडशीं विजयां भीमां, धूम्रां च बगलामुखीम् ॥18॥

सर्व-सिद्धि-प्रदां सर्व-विद्या-मन्त्र-विशोधिनीम्।
प्रणमामि जगत्तारां, सारं मन्त्र-सिद्धये ॥19॥

॥फल-श्रुति॥

इत्येवं व वरारोहे, स्तोत्रं सिद्धि-करं प्रियम्।
पठित्वा मोक्षमाप्नोति, सत्यं वै गिरि-नन्दिनि ॥1॥

कुज-वारे चतुर्दश्याममायां जीव-वासरे।
शुक्रे निशि-गते स्तोत्रं, पठित्वा मोक्षमाप्नुयात् ॥2॥

त्रिपक्षे मन्त्र-सिद्धिः स्यात्, स्तोत्र-पाठाद्धि शंकरी।
चतुर्दश्यां निशा-भागे, शनि-भौम-दिने तथा ॥3॥

निशा-मुखे पठेत् स्तोत्रं, मन्त्र-सिद्धिमवाप्नुयात्।
केवलं स्तोत्र-पाठाद्धि, मन्त्र-सिद्धिरनुत्तमा।
जागर्ति सततं चण्डी-स्तोत्र-पाठाद्-भुजंगिनी ॥4॥
श्रीमुण्ड-माला-तन्त्रे एकादश-पटले महा-विद्या-स्तोत्रम्॥

विदेशों में बसे कुछ हिंदू स्वजनों के आग्रह पर यह दस महाविद्या स्तोत्र (Das Mahavidya Stotram) को हम रोमन में भी प्रस्तुत कर रहे हैं। हमें आशा है कि वे इससे अवश्य लाभान्वित होंगे। पढ़ें स्तोत्र रोमन में–

Read Das Mahavidya Stotra

namaste caṇḍike। caṇḍi। caṇḍa-muṇḍa-vināśini।
namaste kālike। kāla-mahā-bhaya-vināśinī। ॥1॥

śive। rakṣa jagaddhātri। prasīda hari-vallabhe।
praṇamāmi jagaddhātrīṃ, jagat-pālana-kāriṇīm ॥2॥

jagat-kṣobha-karīṃ vidyāṃ, jagat-sṛṣṭi-vidhāyinīm।
karālāṃ vikaṭā ghorāṃ, muṇḍa-mālā-vibhūṣitām ॥3॥

harārcitāṃ harārādhyāṃ, namāmi hara-vallabhām।
gaurīṃ guru-priyāṃ gaura-varṇālaṃkāra-bhūṣitām ॥4॥

hari-priyāṃ mahā-māyāṃ, namāmi brahma-pūjitām।
siddhāṃ siddheśvarīṃ siddha-vidyā-dhara-gaṇairyutām ॥5॥

mantra-siddhi-pradāṃ yoni-siddhidāṃ liṃga-śobhitām।
praṇamāmi mahā-māyāṃ, durgā durgati-nāśinīm ॥6॥

ugrāmugramayīmugra-tārāmugra – gaṇairyutām।
nīlāṃ nīla-ghana-śyāmāṃ, namāmi nīla-sundarīm ॥7॥

śyāmāṃgīṃ śyāma-ghaṭikāṃ, śyāma-varṇa-vibhūṣitām।
praṇāmāmi jagaddhātrīṃ, gaurīṃ sarvārtha-sādhinīm ॥8॥

viśveśvarīṃ mahā-ghorāṃ, vikaṭāṃ ghora-nādinīm।
ādyāmādya-gurorādyāmādyānātha-prapūjitām ॥9॥

śrīdurgāṃ dhanadāmanna-pūrṇāṃ padmāṃ sureśvarīm।
praṇamāmi jagaddhātrīṃ, candra-śekhara-vallabhām ॥10॥

tripurā-sundarīṃ bālāmabalā-gaṇa-bhūṣitām।
śivadūtīṃ śivārādhyāṃ, śiva-dhyeyāṃ sanātanīm ॥11॥

sundarīṃ tāriṇīṃ sarva-śivā-gaṇa-vibhūṣitām।
nārāyaṇīṃ viṣṇu-pūjyāṃ, brahma-viṣṇu-hara-priyām ॥12॥

sarva-siddhi-pradāṃ nityāmanitya-gaṇa-varjitām।
saguṇāṃ nirguṇāṃ dhyeyāmarcitāṃ sarva-siddhidām ॥13॥

vidyāṃ siddhi-pradāṃ vidyāṃ, mahā-vidyā-maheśvarīm।
maheśa-bhaktāṃ māheśīṃ, mahā-kāla-prapūjitām ॥14॥

praṇamāmi jagaddhātrīṃ, śumbhāsura-vimardinīm।
rakta-priyāṃ rakta-varṇāṃ, rakta-vīja-vimardinīm ॥15॥

bhairavīṃ bhuvanā-devīṃ, lola-jihvāṃ sureśvarīm।
caturbhujāṃ daśa-bhujāmaṣṭā-daśa-bhujāṃ śubhām ॥16॥

tripureśīṃ viśva-nātha-priyāṃ viśveśvarīṃ śivām।
aṭṭahāsāmaṭṭahāsa-priyāṃ dhūmra-vināśinīm ॥17॥

kamalāṃ chinna-mastāṃ ca, mātaṃgīṃ sura-sundarīm।
ṣoḍaśīṃ vijayāṃ bhīmāṃ, dhūmrāṃ ca bagalāmukhīm ॥18॥

sarva-siddhi-pradāṃ sarva-vidyā-mantra-viśodhinīm।
praṇamāmi jagattārāṃ, sāraṃ mantra-siddhaye ॥19॥

॥phala-śruti॥

ityevaṃ va varārohe, stotraṃ siddhi-karaṃ priyam।
paṭhitvā mokṣamāpnoti, satyaṃ vai giri-nandini ॥1॥

kuja-vāre caturdaśyāmamāyāṃ jīva-vāsare।
śukre niśi-gate stotraṃ, paṭhitvā mokṣamāpnuyāt ॥2॥

tripakṣe mantra-siddhiḥ syāt, stotra-pāṭhāddhi śaṃkarī।
caturdaśyāṃ niśā-bhāge, śani-bhauma-dine tathā ॥3॥

niśā-mukhe paṭhet stotraṃ, mantra-siddhimavāpnuyāt।
kevalaṃ stotra-pāṭhāddhi, mantra-siddhiranuttamā।
jāgarti satataṃ caṇḍī-stotra-pāṭhād-bhujaṃginī ॥4॥
śrīmuṇḍa-mālā-tantre ekādaśa-paṭale mahā-vidyā-stotram॥

यह भी पढ़ें

● हनुमान वडवानल स्तोत्र ● आज मंगलवार है ● हनुमत बीसा ● हनुमत पंचरत्न स्तोत्र ● हनुमान साठिका ● हनुमान बाहुक ● हे दुख भंजन मारुति नंदन ● मंगल प्रदोष व्रत कथा ● मंगलवार व्रत कथा ● मारुती स्तोत्र भीमरूपी महारुद्रा ● बाला जी चालीसा ● बालाजी की आरती ● हनुमत पंचरत्न स्तोत्र ● राम न मिलेंगे हनुमान के बिन ● हनुमान अष्टक ● हनुमान अमृतवाणी ● अंजनी माता की आरती ● मारुती स्तोत्र ● त्रिमूर्तिधाम हनुमान जी की आरती ● हनुमान चालीसा ● अब दया करो बजंगबली ● राम न मिलेंगे हनुमान के बिना ● दुनिया चले ना श्री राम ● हनुमान द्वादश नाम स्तोत्र ● हनुमत स्तवन ● वानर गीता ● आसमान को छूकर देखा ● मंगल मूर्ति मारुति नंदन ● सुंदरकांड की आरती ● अपराजिता स्तोत्र ● गजेंद्र मोक्ष स्तोत्र ● लक्ष्मी नारायण हृदय स्तोत्र ● महालक्ष्मी हृदय स्तोत्र ● श्री हरि स्तोत्र ● बगलामुखी स्तोत्र ● हनुमान लांगूलास्त्र स्तोत्र ● यंत्रोद्धारक हनुमान स्तोत्र ● हनुमान तांडव स्तोत्र

सुरभि भदौरिया

सात वर्ष की छोटी आयु से ही साहित्य में रुचि रखने वालीं सुरभि भदौरिया एक डिजिटल मार्केटिंग एजेंसी चलाती हैं। अपने स्वर्गवासी दादा से प्राप्त साहित्यिक संस्कारों को पल्लवित करते हुए उन्होंने हिंदीपथ.कॉम की नींव डाली है, जिसका उद्देश्य हिन्दी की उत्तम सामग्री को जन-जन तक पहुँचाना है। सुरभि की दिलचस्पी का व्यापक दायरा काव्य, कहानी, नाटक, इतिहास, धर्म और उपन्यास आदि को समाहित किए हुए है। वे हिंदीपथ को निरन्तर नई ऊँचाइंयों पर पहुँचाने में सतत लगी हुई हैं।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

हिंदी पथ
error: यह सामग्री सुरक्षित है !!
Exit mobile version