धर्म

धूमावती अष्टक स्तोत्र – Dhumavati Ashtak Stotra

धूमावती अष्टक स्तोत्र (Dhumavati Stotra) दस महाविद्याओं में से एक मां धूमावती को समर्पित स्तोत्र है।  इन दस महाविद्याओं को शक्ति के दस रूप माना जाता है। मां धूमावती को जगत काली की भी उपाधि प्राप्त है।

ॐ प्रातर्वा स्यात कुमारी कुसुम-कलिकया जप-मालां जपन्ती।
मध्यान्हे प्रौढ-रुपा विकसित-वदना चारु-नेत्रा निशायाम॥
सन्ध्यायां ब्रिद्ध-रुपा गलीत-कुच-युगा मुण्ड-मालां वहन्ती।
सा देवी देव-देवी त्रिभुवन-जननी चण्डिका पातु युष्मान ॥1॥

बद्ध्वा खट्वाङ्ग कोटौ कपिल दर जटा मण्डलं पद्म योने:।
कृत्वा दैत्योत्तमाङ्गै: स्रजमुरसी शिर: शेखरं ताक्ष्र्य पक्षै: ॥
पूर्ण रक्त्तै: सुराणां यम महिष-महा-श्रिङ्गमादाय पाणौ।
पायाद वौ वन्ध मान: प्रलय मुदितया भैरव: काल रात्र्या ॥2॥

चर्वन्ती ग्रन्थी खण्ड प्रकट कट कटा शब्द संघातमुग्रम।
कुर्वाणा प्रेत मध्ये ककह कह हास्यमुग्रं कृशाङ्गी॥
नित्यं न्रीत्यं प्रमत्ता डमरू डिम डिमान स्फारयन्ती मुखाब्जम।
पायान्नश्चण्डिकेयं झझम झम झमा जल्पमाना भ्रमन्ती॥3॥

टण्टट् टण्टट् टण्टटा प्रकट मट मटा नाद घण्टां वहन्ती।
स्फ्रें स्फ्रेंङ्खार कारा टक टकित हसां दन्त सङ्घट्ट भिमा॥
लोलं मुण्डाग्र माला ललह लह लहा लोल लोलोग्र रावम्।
चर्वन्ती चण्ड मुण्डं मट मट मटितं चर्वयन्ती पुनातु॥4॥

वामे कर्णे म्रिगाङ्कं प्रलया परीगतं दक्षिणे सुर्य बिम्बम्।
कण्डे नक्षत्र हारं वर विकट जटा जुटके मुण्ड मालम्॥
स्कन्धे कृत्वोरगेन्द्र ध्वज निकर युतं ब्रह्म कङ्काल भारम्।
संहारे धारयन्ती मम हरतु भयं भद्रदा भद्र काली ॥5॥

तैलोभ्यक्तैक वेणी त्रयु मय विलसत् कर्णिकाक्रान्त कर्णा।
लोहेनैकेन् कृत्वा चरण नलिन कामात्मन: पाद शोभाम्॥
दिग् वासा रासभेन ग्रसती जगादिदं या जवा कर्ण पुरा-
वर्षिण्युर्ध्व प्रब्रिद्धा ध्वज वितत भुजा साSसी देवी त्वमेव॥6॥

संग्रामे हेती कृत्तै: स रुधिर दर्शनैर्यद् भटानां शिरोभी-
र्मालामाबध्य मुर्घ्नी ध्वज वितत भुजा त्वं श्मशाने प्रविष्टा॥
दृंष्ट्वा भुतै: प्रभुतै: प्रिथु जघन घना बद्ध नागेन्द्र कान्ञ्ची-
शुलाग्र व्यग्र हस्ता मधु रुधिर मदा ताम्र नेत्रा निशायाम्॥7॥

दंष्ट्रा रौद्रे मुखे स्मिंस्तव विशती जगद् देवी! सर्व क्षणार्ध्दात्सं
सारस्यान्त काले नर रुधिर वसा सम्प्लवे धुम धुम्रे॥
काली कापालिकी त्वं शव शयन रता योगिनी योग मुद्रा।
रक्त्ता ॠद्धी कुमारी मरण भव हरा त्वं शिवा चण्ड धण्टा॥8॥

॥फलश्रुती॥

ॐ धुमावत्यष्टकं पुण्यं, सर्वापद् विनिवारकम्।
य: पठेत् साधको भक्तया, सिद्धीं विन्दती वंदिताम्॥1॥

महा पदी महा घोरे महा रोगे महा रणे।
शत्रुच्चाटे मारणादौ, जन्तुनां मोहने तथा॥2॥

पठेत् स्तोत्रमिदं देवी! सर्वत्र सिद्धी भाग् भवेत्।
देव दानव गन्धर्व यक्ष राक्षरा पन्नगा: ॥3॥

सिंह व्याघ्रदिका: सर्वे स्तोत्र स्मरण मात्रत:।
दुराद् दुर तरं यान्ती किं पुनर्मानुषादय:॥4॥

स्तोत्रेणानेन देवेशी! किं न सिद्धयती भु तले।
सर्व शान्तीर्भवेद्! चानते निर्वाणतां व्रजेत्॥5॥

विदेशों में बसे कुछ हिंदू स्वजनों के आग्रह पर यह धूमावती अष्टक स्तोत्र को हम रोमन में भी प्रस्तुत कर रहे हैं। हमें आशा है कि वे इससे अवश्य लाभान्वित होंगे। पढ़ें स्तोत्र रोमन में–

Read Dhumavati Ashtak Stotra

oṃ prātarvā syāta kumārī kusuma-kalikayā japa-mālāṃ japantī।
madhyānhe prauḍha-rupā vikasita-vadanā cāru-netrā niśāyāma॥
sandhyāyāṃ briddha-rupā galīta-kuca-yugā muṇḍa-mālāṃ vahantī।
sā devī deva-devī tribhuvana-jananī caṇḍikā pātu yuṣmāna ॥1॥

baddhvā khaṭvāṅga koṭau kapila dara jaṭā maṇḍalaṃ padma yone:।
kṛtvā daityottamāṅgai: srajamurasī śira: śekharaṃ tākṣrya pakṣai: ॥
pūrṇa rakttai: surāṇāṃ yama mahiṣa-mahā-śriṅgamādāya pāṇau।
pāyāda vau vandha māna: pralaya muditayā bhairava: kāla rātryā ॥2॥

carvantī granthī khaṇḍa prakaṭa kaṭa kaṭā śabda saṃghātamugrama।
kurvāṇā preta madhye kakaha kaha hāsyamugraṃ kṛśāṅgī॥
nityaṃ nrītyaṃ pramattā ḍamarū ḍima ḍimāna sphārayantī mukhābjama।
pāyānnaścaṇḍikeyaṃ jhajhama jhama jhamā jalpamānā bhramantī॥3॥

ṭaṇṭaṭ ṭaṇṭaṭ ṭaṇṭaṭā prakaṭa maṭa maṭā nāda ghaṇṭāṃ vahantī।
sphreṃ sphreṃṅkhāra kārā ṭaka ṭakita hasāṃ danta saṅghaṭṭa bhimā॥
lolaṃ muṇḍāgra mālā lalaha laha lahā lola lologra rāvam।
carvantī caṇḍa muṇḍaṃ maṭa maṭa maṭitaṃ carvayantī punātu॥4॥

vāme karṇe mrigāṅkaṃ pralayā parīgataṃ dakṣiṇe surya bimbam।
kaṇḍe nakṣatra hāraṃ vara vikaṭa jaṭā juṭake muṇḍa mālam॥
skandhe kṛtvoragendra dhvaja nikara yutaṃ brahma kaṅkāla bhāram।
saṃhāre dhārayantī mama haratu bhayaṃ bhadradā bhadra kālī ॥5॥

tailobhyaktaika veṇī trayu maya vilasat karṇikākrānta karṇā।
lohenaiken kṛtvā caraṇa nalina kāmātmana: pāda śobhām॥
dig vāsā rāsabhena grasatī jagādidaṃ yā javā karṇa purā-
varṣiṇyurdhva prabriddhā dhvaja vitata bhujā sāSsī devī tvameva॥6॥

saṃgrāme hetī kṛttai: sa rudhira darśanairyad bhaṭānāṃ śirobhī-
rmālāmābadhya murghnī dhvaja vitata bhujā tvaṃ śmaśāne praviṣṭā॥
dṛṃṣṭvā bhutai: prabhutai: prithu jaghana ghanā baddha nāgendra kānñcī-
śulāgra vyagra hastā madhu rudhira madā tāmra netrā niśāyām॥7॥

daṃṣṭrā raudre mukhe smiṃstava viśatī jagad devī! sarva kṣaṇārdhdātsaṃ
sārasyānta kāle nara rudhira vasā samplave dhuma dhumre॥
kālī kāpālikī tvaṃ śava śayana ratā yoginī yoga mudrā।
rakttā ṝddhī kumārī maraṇa bhava harā tvaṃ śivā caṇḍa dhaṇṭā॥8॥

॥phalaśrutī॥

oṃ dhumāvatyaṣṭakaṃ puṇyaṃ, sarvāpad vinivārakam।
ya: paṭhet sādhako bhaktayā, siddhīṃ vindatī vaṃditām॥1॥

mahā padī mahā ghore mahā roge mahā raṇe।
śatruccāṭe māraṇādau, jantunāṃ mohane tathā॥2॥

paṭhet stotramidaṃ devī! sarvatra siddhī bhāg bhavet।
deva dānava gandharva yakṣa rākṣarā pannagā: ॥3॥

siṃha vyāghradikā: sarve stotra smaraṇa mātrata:।
durād dura taraṃ yāntī kiṃ punarmānuṣādaya:॥4॥

stotreṇānena deveśī! kiṃ na siddhayatī bhu tale।
sarva śāntīrbhaved! cānate nirvāṇatāṃ vrajet॥5॥

यह भी पढ़ें

● हनुमान वडवानल स्तोत्र ● आज मंगलवार है ● हनुमत बीसा ● हनुमत पंचरत्न स्तोत्र ● हनुमान साठिका ● हनुमान बाहुक ● हे दुख भंजन मारुति नंदन ● मंगल प्रदोष व्रत कथा ● मंगलवार व्रत कथा ● मारुती स्तोत्र भीमरूपी महारुद्रा ● बाला जी चालीसा ● बालाजी की आरती ● हनुमत पंचरत्न स्तोत्र ● राम न मिलेंगे हनुमान के बिन ● हनुमान अष्टक ● हनुमान अमृतवाणी ● अंजनी माता की आरती ● मारुती स्तोत्र ● त्रिमूर्तिधाम हनुमान जी की आरती ● हनुमान चालीसा ● अब दया करो बजंगबली ● राम न मिलेंगे हनुमान के बिना ● दुनिया चले ना श्री राम ● हनुमान द्वादश नाम स्तोत्र ● हनुमत स्तवन ● वानर गीता ● आसमान को छूकर देखा ● मंगल मूर्ति मारुति नंदन ● सुंदरकांड की आरती ● अपराजिता स्तोत्र ● गजेंद्र मोक्ष स्तोत्र ● लक्ष्मी नारायण हृदय स्तोत्र ● महालक्ष्मी हृदय स्तोत्र ● श्री हरि स्तोत्र ● बगलामुखी स्तोत्र ● हनुमान लांगूलास्त्र स्तोत्र ● यंत्रोद्धारक हनुमान स्तोत्र ● हनुमान तांडव स्तोत्र

सुरभि भदौरिया

सात वर्ष की छोटी आयु से ही साहित्य में रुचि रखने वालीं सुरभि भदौरिया एक डिजिटल मार्केटिंग एजेंसी चलाती हैं। अपने स्वर्गवासी दादा से प्राप्त साहित्यिक संस्कारों को पल्लवित करते हुए उन्होंने हिंदीपथ.कॉम की नींव डाली है, जिसका उद्देश्य हिन्दी की उत्तम सामग्री को जन-जन तक पहुँचाना है। सुरभि की दिलचस्पी का व्यापक दायरा काव्य, कहानी, नाटक, इतिहास, धर्म और उपन्यास आदि को समाहित किए हुए है। वे हिंदीपथ को निरन्तर नई ऊँचाइंयों पर पहुँचाने में सतत लगी हुई हैं।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

हिंदी पथ
error: यह सामग्री सुरक्षित है !!
Exit mobile version