कविता

वंदे मातरम – Vande Mataram (National Song Of india)

वंदे मातरम
सुजलां सुफलां मलयजशीतलाम्
शस्यशामलां मातरम्।
शुभ्रज्योत्स्नापुलकितयामिनीं
फुल्लकुसुमितद्रुमदलशोभिनीं
सुहासिनीं सुमधुर भाषिणीं
सुखदां वरदां मातरम् ॥१॥

वंदे मातरम।
कोटि-कोटि-कण्ठ-कल-कल-निनाद-कराले
कोटि-कोटि-भुजैर्धृत-खरकरवाले,
अबला केन मा एत बले।
बहुबलधारिणीं नमामि तारिणीं
रिपुदलवारिणीं मातरम् ॥२॥

वंदे मातरम।
तुमि विद्या, तुमि धर्म तुमि हृदि,
तुमि मर्म त्वं हि प्राणा:
शरीरे बाहुते तुमि मा शक्ति,
हृदये तुमि मा भक्ति,
तोमारई प्रतिमा गडि मन्दिरे-मन्दिरे मातरम् ॥३॥

वंदे मातरम।
त्वं हि दुर्गा दशप्रहरणधारिणी
कमला कमलदलविहारिणी वाणी विद्यादायिनी,
नमामि त्वाम् नमामि कमलां
अमलां अतुलां सुजलां सुफलां मातरम् ॥४॥

वंदे मातरम।
श्यामलां सरलां सुस्मितां
भूषितां धरणीं भरणीं मातरम् ॥५॥
वंदे मातरम।

विदेशों में बसे कुछ हिंदू स्वजनों के आग्रह पर इसे हम रोमन में भी प्रस्तुत कर रहे हैं। हमें आशा है कि वे इससे अवश्य लाभान्वित होंगे। पढ़ें वंदे मातरम (राष्ट्रीय गीत) रोमन में–

Read Vande Mataram Lyrics

vaṃde mātarama
sujalāṃ suphalāṃ malayajaśītalām
śasyaśāmalāṃ mātaram।
śubhrajyotsnāpulakitayāminīṃ
phullakusumitadrumadalaśobhinīṃ
suhāsinīṃ sumadhura bhāṣiṇīṃ
sukhadāṃ varadāṃ mātaram ॥1॥

vaṃde mātarama।
koṭi-koṭi-kaṇṭha-kala-kala-nināda-karāle
koṭi-koṭi-bhujairdhṛta-kharakaravāle,
abalā kena mā eta bale।
bahubaladhāriṇīṃ namāmi tāriṇīṃ
ripudalavāriṇīṃ mātaram ॥2॥

vaṃde mātarama।
tumi vidyā, tumi dharma tumi hṛdi,
tumi marma tvaṃ hi prāṇā:
śarīre bāhute tumi mā śakti,
hṛdaye tumi mā bhakti,
tomāraī pratimā gaḍi mandire-mandire mātaram ॥3॥

vaṃde mātarama।
tvaṃ hi durgā daśapraharaṇadhāriṇī
kamalā kamaladalavihāriṇī vāṇī vidyādāyinī,
namāmi tvām namāmi kamalāṃ
amalāṃ atulāṃ sujalāṃ suphalāṃ mātaram ॥4॥

vaṃde mātarama।
śyāmalāṃ saralāṃ susmitāṃ
bhūṣitāṃ dharaṇīṃ bharaṇīṃ mātaram ॥5॥
vaṃde mātarama।

यह भी पढ़ें

ये देश है वीर जवानों कामेरा रंग दे बसंतीहर करम अपना करेंगेमेरा मुल्क मेरा देशमाँ तुझे सलामभारत माता की आरती

सन्दीप शाह

सन्दीप शाह दिल्ली विश्वविद्यालय से स्नातक हैं। वे तकनीक के माध्यम से हिंदी के प्रचार-प्रसार को लेकर कार्यरत हैं। बचपन से ही जिज्ञासु प्रकृति के रहे सन्दीप तकनीक के नए आयामों को समझने और उनके व्यावहारिक उपयोग को लेकर सदैव उत्सुक रहते हैं। हिंदीपथ के साथ जुड़कर वे तकनीक के माध्यम से हिंदी की उत्तम सामग्री को लोगों तक पहुँचाने के काम में लगे हुए हैं। संदीप का मानना है कि नए माध्यम ही हमें अपनी विरासत के प्रसार में सहायता पहुँचा सकते हैं।

One thought on “वंदे मातरम – Vande Mataram (National Song Of india)

  • Sanjana Singh

    HEY. Line Best Line..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

हिंदी पथ
error: यह सामग्री सुरक्षित है !!